ماه رمضان امسال در فاصله زمانی چند ماه مانده به برگزاری کنکور سراسری بوده و طبیعتا برای دانش آموزان و کنکوری های روزه دار ایجاد تغییراتی در ساعات خواب، تغذیه و نحوه مطالعه کنکور در ماه رمضان ضروری است که در این مقاله به بررسی موضوعات ذکر شده می پردازیم.
معمولا هر سال رایج ترین سوالات دانش آموزان و داوطلبان کنکور در این ایام این است که با توجه به کاهش سطح قند خون و ایجاد حالت گرسنگی در ماه رمضان چگونه درس بخوانیم و شیوه صحیح برنامه ریزی کنکور در ماه رمضان چیست؟
در کنار تغذیه مناسب و خواب کافی، یکی از مهم ترین نکات در ماه مبارک رمضان این است که با حفظ روحیه و انگیزه و با وجود تمام سختی ها، بر احساس ضعف و گرسنگی غلبه کنید و اجازه ندهید کاهش سطح انرژی شما باعث کاهش ساعت مطالعه شود. برای رسیدن به این هدف، ما در این مقاله از سایت مشاوران ۱۰۰ بهترین روش درس خواندن در ماه رمضان و سایر نکاتی را که به بهبود عملکرد شما کمک خواهد کرد توضیح خواهیم داد تا در کنار بهره گیری از فواید معنوی و جسمی روزه داری، کیفیت مطالعه خود را حفظ کنید و از سایر رقبا عقب نمانید.
قبل از مطالعه ادامه این مقاله، توصیه می کنیم ویدیو زیر را تماشا کنید. در این ویدیو بطور کامل توضیح داده شده که چگونه در ماه رمضان برای کنکور درس بخوانیم. برای مشاهده فیلم روی دکمه پخش ▶️ در وسط تصویر زیر کلیک کنید:
اگر پس از مطالعه این مقاله سوالی در زمینه نحوه مطالعه در ماه رمضان داشتید می توانید در قسمت نظرات انتهای همین صفحه مطرح کنید تا در کوتاه ترین زمان توسط مشاوران ما پاسخ داده شود.
بهترین ساعات مطالعه در ماه رمضان
بعد از خوردن غذا، حجم زیادی از خون به سمت معده می رود تا به سوخت و ساز بدن کمک کند. در نتیجه مغز، تمرکز لازم برای مطالعه را نخواهد داشت. بنابرین بعد از خوردن سحری فورا شروع به مطالعه نکنید و حداقل نیم ساعت بعد، درس خواندن را شروع کنید و تا نزدیک ظهر که هنوز احساس ضعف و گرسنگی شدیدی ندارید مطالعه را با استراحت های کوتاه ادامه دهید. برای آشنایی بیشتر با الگوی صحیح استراحت و مطالعه، به مقاله زمان استراحت بین درس خواندن در سایت مشاوران ۱۰۰ مراجعه کنید.
مطالعه در صبح و ساعات اولیه روز مناسب ترین زمان و بهترین روش مطالعه در ماه رمضان است. بنابرین اگر بتوانید عادت مطالعه در صبح را در طول ماه رمضان ایجاد کرده و این عادت مثبت را بعد از پایان ماه رمضان نیز حفظ کنید، یک گام از سایر رقبا جلوتر خواهید بود.
در ساعات اولیه صبح چون هنوز انرژی بیشتری دارید و احساس گرسنگی بر شما غلبه نکرده است، بهترین زمان برای مطالعه دروس سنگین یا دروس تخصصی است. در فاصله زمانی بین اذان صبح تا اذان ظهر می توانید حداقل ۶ ساعت مطالعه مفید داشته باشید.
دانش آموزان رشته ریاضی بهتر است دروس ریاضی و فیزیک را در نوبت صبح مطالعه کنند. این بازه زمانی برای دانش آموزان رشته تجربی نیز فرصت مناسبی جهت مطالعه دروس اختصاصی به ویژه زیست شناسی و شیمی است. داوطلبان کنکور انسانی نیز می توانند در فاصله اذان صبح تا ظهر دروس سنگین تر مانند اقتصاد، ریاضیات انسانی، فلسفه و منطق را در برنامه درسی خود جای دهند.
از ظهر تا اذان مغرب نیز حدود ۷ ساعت فرصت دارید. در این بازه زمانی کم کم میزان گلوکز خون کاهش یافته و معمولا احساس ضعف و خستگی به سراغ شما خواهد آمد. بنابرین می توانید خواب کوتاهی داشته باشید و سپس مباحث سبک تر یا درس های عمومی را در حد یک تا دو ساعت مطالعه کنید. همچنین می توانید از مباحثی که صبح یا روزهای گذشته مطالعه کرده اید تست بزنید.
در فاصله بین اذان صبح تا اذان مغرب، به ویژه عصرها اگر احساس بی حوصلگی و گرسنگی به شما روی آورد پس از کمی استراحت یا خواب کوتاه، می توانید به مرور خلاصه نویسی ها یا فلش کارت ها بپردازید. در این فاصله زمانی، اگر شدت ضعف یا گرسنگی در حدی بود که حتی قادر به مطالعه مباحث سبک یا مرور خلاصه ها و فلش کارت ها نیز نبودید، بهتر است فقط به استراحت و خواب بپردازید تا بعد از اذان مغرب و صرف افطار، انرژی لازم را به دست آورید و بتوانید ۱ تا ۲ ساعت مطالعه شبانه نیز داشته باشید.
روش ذکر شده بهترین نحوه مطالعه کنکور در ماه رمضان است. هرچند اجرای این برنامه در روزهای اولیه ماه رمضان ممکن است کمی دشوار باشد اما بعد از چند روز می توانید خود را با این برنامه وفق دهید. همیشه به یاد داشته باشید که بسیاری از دانش آموزان و داوطلبان کنکور با وجود شرایط مشابه شما و در حین روزه داری، به مطالعه و تست زنی می پردازند و اگر شما دست از تلاش بردارید از سایر رقبا عقب خواهید افتاد. بنابرین نباید اجازه دهید ضعف و خستگی باعث کاهش ساعت مطالعه در ماه رمضان شود.
در بعضی خانواده ها عادت تماشای سریال های شبانه ماه رمضان وجود دارد. ممکن است شما نیز به تماشای این سریال ها ترغیب شوید. قطعا اطلاع دارید که اکثر سریال های تلویزیونی بعدها نیز مجددا پخش خواهند شد و حتی بعدا می توانید از طریق اپلیکیشن یا سایت تلوبیون این سریال ها را مشاهده کنید. بنابرین بهتر است از وقت خود در طول شبانه روز به بهترین شکل استفاده کنید و به جای تماشای این سریال ها، ساعت مطالعه و تست زنی خود را افزایش دهید. بعد از کنکور وقت کافی برای تماشای مجدد این فیلم و سریال ها وجود خواهد داشت.
یکی دیگر از مواردی که در برنامه ریزی و نحوه مطالعه کنکور در ماه رمضان باید به آن توجه کرد تنظیم ساعت خواب و داشتن تغذیه مناسب است. در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
بهترین زمان خواب در ماه رمضان
دغدغه بسیاری از دانش آموزان، نحوه مطالعه کنکور در ماه رمضان بدون خستگی و بدون افت کیفیت مطالعه است. برای حفظ کیفیت مطالعه در ماه رمضان و جلوگیری از خستگی مفرط باید خواب کافی و در زمان مناسب داشته باشید.
متاسفانه برخی از دانش آموزان و داوطلبان کنکور در طول ماه رمضان عادت غلط بیداری شبانه و مطالعه در شب را انتخاب کرده و در عوض زمان طلایی مطالعه در صبح را با خواب جایگزین می کنند. تغییر در ساعت بیولوژیک بدن برای یک کنکوری خطرناک بوده و بازگرداندن این تغییرات به حالت اولیه بعد از ماه رمضان کار آسانی نیست. بنابرین نباید جای شب و روز را عوض کنید.
بهترین ساعت شروع خواب شبانه در ماه رمضان بین ساعت ۱۰ تا ۱۱ شب و بهترین زمان بیداری بین ساعت ۳ تا ۴ نیمه شب است. شب ها حداقل پنج تا شش ساعت و عصرها حداقل یک ساعت بخوابید. توجه داشته باشید که خواب کافی در طول شب بسیار مهم تر از خواب روز است و هرگز خوابیدن در طول روز نمی تواند جایگزین خواب شب باشد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله تنظیم خواب برای کنکور را در سایت مشاوران ۱۰۰ مطالعه کنید.
تغذیه کنکوری ها در ماه رمضان
توجه به تغذیه کنکوری در ماه رمضان اهمیت بیشتری پیدا می کند. در ماه رمضان وعده صبحانه و ناهار به طور کامل حذف شده و وعده سحری جایگزین آن ها خواهد شد. بنابرین مهم ترین وعده غذایی برای کنکوری ها در ماه رمضان، وعده سحری است. به هیچ وجه سحری را حذف نکنید. در فاصله زمانی مناسبی مانده به اذان صبح بیدار شوید تا بتوانید بدون عجله وعده غذایی سحری را کامل و با آرامش میل کنید. غذا خوردن با سرعت بالا به شدت برای سیستم گوارشی شما مضر است.
در وعده سحری بیشتر از غذاهای فیبردار به ویژه میوه و سبزیجات و غذاهای دارای کربوهیدرات پیچیده، لبنیات، گردو و بادام استفاده کنید. کربوهیدرات های پیچیده که در غلات سبوس داری مانند نان، برنج و ماکارونی وجود دارند تا ساعت ها در دستگاه گوارش باقی می مانند و به تدریج قند آزاد می کنند. بنابرین مصرف این مواد در وعده سحری باعث می شود کنکوری ها در حین مطالعه کمتر احساس گرسنگی کنند.
خوراکی های دارای فیبر مانند میوه و سبزی نیز به علت هضم آهسته و جذب تدریجی احساس سیری نسبتا طولانی تری به وجود می آورند. مصرف غذاهای سرخ کردنی و پرچرب در وعده سحری برای کنکوری ها مناسب نیست چون باعث تشنگی بیشتر در طول روز خواهد شد.
در وعده افطار مصرف مواد قندی مانند خرما و کشمش برای افزایش سطح انرژی بسیار مفید است. در وعده افطار و یا در فاصله بین افطار تا سحر از لبنیات به ویژه شیر یا ماست حتما استفاده کنید. کلسیم موجود در لبنیات برای سلول های عصبی انسان بسیار مفید بوده و باعث آرامش اعصاب و خواب راحت تر برای کنکوری ها خواهد شد. در این ماه مبارک، استفاده خوراکی هایی که باعث تقویت سیستم ایمنی و تقویت سیستم عصبی و مغز می شوند ضروری تر از قبل خواهد بود. برای آشنایی با این خوراکی ها مقاله غذاهای تقویت کننده هوش و حافظه را مطالعه کنید.
در طول ماه رمضان از مصرف مواد غذایی که مقادیر زیادی شکر یا کافئین دارند مانند نوشابه، چای، قهوه، زولبیا و بامیه تا حد امکان خودداری کنید زیرا این خوراکی ها علاوه بر اینکه باعث از دست رفتن آب بدن می شوند، موجب ترشح انسولین زیادی خواهند شد که با انجام فعل و انفعالاتی در بدن منجر به تشنگی و گرسنگی بیشتر در طول روز می شوند.
با توجه به تشنگی در طول روز و کم شدن آب بدن، در فاصله افطار تا سحر حداقل ۸ لیوان آب و همچنین مقداری میوه و سبزیجات مصرف کنید. جبران نشدن کمبود آب بدن بعد از افطار، ممکن است باعث ایجاد بیماری های کلیوی شود.
در سال هایی که رمضان در ماه های نسبتا گرم واقع شده از رفت و آمدهای غیرضروری به بیرون از خانه خودداری کنید زیرا علاوه بر اتلاف وقت، گرمای هوا باعث تشنگی بیشتر و اتلاف انرژی شما شده و در نتیجه قادر به مطالعه بیشتر نخواهید بود.
روش درس خواندن در ماه رمضان برای دانش آموزان خارج از کشور
مواردی که درباره ساعت خواب و ساعات درس خواندن در ماه رمضان گفته شد برای دانش آموزان و داوطلبان کنکور ساکن ایران کاربرد دارد. هر سال تعدادی از داوطلبان کنکور خارج از کشور هستند و یا برخی از داوطلبان کنکور داخل نیز ممکن است ماه رمضان ساکن ایران نباشند. سوال مشترک برخی از این افراد، این است که چگونه در ماه رمضان درس بخوانیم؟
با توجه به اینکه ساعت طلوع و غروب آفتاب در کشورهای مختلف یکسان نیست نمی توان نسخه ثابت و یکسانی برای همه داوطلبان کنکور خارج تجویز کرد. در برخی کشورها فاصله زمانی بین اذان صبح تا اذان مغرب کمتر از ایران بوده و در برخی دیگر از کشورها فاصله طلوع تا غروب آفتاب بسیار بیشتر از ایران است. بنابراین ساعات مناسب برای مطالعه در ماه رمضان برای این عزیزان متفاوت خواهد بود.
اگر هنوز ابهامی درباره برنامه ریزی برای کنکور در ماه رمضان برای شما باقی مانده یا سوالی درباره روش درس خواندن در ماه رمضان دارید، حتما در بخش نظرات انتهای همین صفحه مطرح کنید تا در کوتاه ترین زمان به سوالات شما عزیزان پاسخ دهیم.
برای ثبت نام مشاوره تحصیلی کنکور کلیک کنید
مشاور (رتبه برتر) | توضیحات |
---|---|
غزل حسین پور مشاور تجربی مشاهده اطلاعات |
|
عطیه اسدی مشاور رشته انسانی مشاهده اطلاعات |
راههای رزرو مشاوره و برنامهریزی درسی بلندمدت:
📩 روش اول: شما میتوانید یک پیامک حاوی «نام و نام خانوادگی خودتان + رشته و پایه تحصیلی + نام مشاور مورد نظرتان + تعداد ماههای مورد نظرتان برای دریافت برنامه ریزی و مشاوره» را در قالب یک SMS به شماره پیامک پشتیبانی ۰۹۹۰۹۳۸۰۹۴۵ ارسال کنید تا پس از هماهنگی با مشاور مورد نظر، ایشان در کوتاه ترین زمان ایشان با شما تماس بگیرند و شرایط و خدمات و هزینه ماهانه برنامه ریزی و مشاوره را برای شما توضیح دهند.
📱 روش دوم: علاوه بر روش فوق، در صورت تمایل جهت ارتباط با رتبه های برتر کنکور (اعضای گروه آموزشی مشاوران ۱۰۰) میتوانید درخواست خود را در زمینه برنامهریزی درسی و مشاوره ماهانه یا سالانه در یکی از پیامرسانها (تلگرام، روبیکا، ایتا، شاد، سروش، بله، گپ، آی گپ، واتساپ) به آیدی moshaverane100@ یا به شماره موبایل ۰۹۹۰۹۳۸۰۹۴۵ ارسال کنید و در صورت تمایل نام مشاور مورد نظر خود را نیز ذکر کنید تا توضیحات لازم خدمت شما ارائه شود. ما کمترین قیمت مشاوره کنکور و معتبرترین مشاور کنکور در هر رشته را به شما معرفی خواهیم کرد.
نحوه جمع بندی دروس در ماه رمضان باید چگونه باشد؟
سلام به مقاله جمع بندی کنکور مراجعه کنید.
سلام بهترین زمان واسه خوندن ریاضی چه ساعت هاییه؟ اگه مثلا شب بیدار بمونم درس بخونم و روزها بخوابم مشکلی ایجاد نمیشه؟ خوبه اینجوری؟
سلام خانم بارانی. این کار کاملا غلطه. بهتره شب ها حداقل پنج شش ساعت بخوابید، بعد از خوردن سحری بیدار بمونید مطالب جدید یا دروس سنگین تر مثل درس ریاضی رو مطالعه کنید. یک یا دو ساعت عصرها در صورت خستگی میتونید بخوابید و یا دروس سبک رو عصر و شب مطالعه کنید.
خواب شب در ماه رمضان با خوابیدن در طول روز جبران نمیشه.