بعضی ها ممکنه هنوز براشون سوال باشه که اصلا دفتربرنامه ریزی چه سودی داره؟ حق دارید چون انسان تا ضرورت و فایده انجام کاری رو ندونه براش سخته قبول کنه که اون کار رو انجام بده. پس اول خوب گوش بدید تا بهتون بگم چرا یکی از واجبترین ابزارهای دانش آموز کنکوری «دفتر برنامه ریزی» شخصیش هست.
بدون دفتر برنامه ریزی انتظار ریختن برنامه درست و اجرا نداشته باشید:
برای اینکه بتونید واسه هفته های آینده برنامه ریزی کنید و تعیین کنید روزی چند ساعت و هفته ای چند ساعت واقعا درس میخوند یا میتونید بخوند و هر درس رو چند ساعت باید بخونید، چقدر تستی و چقدر تشریحی بخونید، چند ساعت عمومی و چند ساعت اختصاصی بخونید، و درکنار درس خوندن چند ساعت رو برای فعالیت های دیگه زندگی مثل کلاس های مدرسه یا کلاس کنکور، خوابیدن، تفریح، تلویزیون یا موبایل، ورزش، مهمونی و … کنار بگذارید باید حداقل ۲ تا ۳ هفته دفتر برنامه ریزی رو پر کنید و تمام این ساعات رو داخل دفتر برنامه ریزی یادداشت کنید.
با یادداشت کردن این موارد در دفتر برنامه ریی، مشخص میشه که دقیقا توان واقعی و میزان ساعات مطالعه شما چقدره و تعادل در مطالعه دارید یا نه که بر اساس اون واسه هفته های بعدی برنامه ریزی کنید. پس اگه دفتر برنامه ریزی پر نمی کنید تا بر اساس سابقه مطالعاتی خودتون برای هفته ایندتون برنامه بریزید، منتظر ریختن یه برنامه درست و منطقی و اجرا کردنش نباشید!
دفتر برنامه ریزی، مانع جوگیری و اعتماد به نفس کاذب:
اگه ذفتر برنامه ریزی پر نکنید معمولا خودتون رو خیلی دست بالا می گیرید و فکر میکنید که مثلا «من میتونم هفته آینده ۹۰ ساعت درس بخونم یعنی تقریبا روزی ۱۳ ساعت» در حالیکه وقتی دو سه هفته دفتر برنامه ریزی رو پر می کنید میبینید که هفته ای ۴۰ ساعت در عمل دارید درس میخونید و سخته یکدفعه این ساعت رو بیش از دو برابر افزایش بدید. یک مزیت پر کردن دفتر برنامه ریزی این هست که شما میتونید توان واقعی خودتون رو شناسایی کنید و بر اساس توان واقعیتون برنامه ریزی کنید و از برنامه ریختن جوگیرانه و بیش از حد خوش بینانه پرهیز کنید.
فرض کنید یه شب مهمونی دعوت شدین و فرداش هم امتحان فیزیک دارید. این سوال به ذهنتون میرسه که اگه برم مهمونی وقت کافی واسه مطالعه فیزیک دارم یا نه؟ میتونم برم مهمونی با این حساب یا نه؟ اگه از قبل داخل در دفتر برنامه ریزی یادداشت کرده باشید میتونید تخمین بزنید که که هر مبحث از فیزیک چقدر زمان میبره که مطالعه بشه و آیا میتونید برنامه ریزی کنید که با رفتن به مهمونی وقت برا فیزیک بمونه یا نه. علاوه بر این، دوران جمع بندی که فرصت کمی دارید دفتر برنامه ریزی رو نگاه می کنید میبینید هر درس چقدر زمان لازم داره و بر اساس اون برنامه ریزی می کنید.
دفتر برنامه ریزی، عامل تخلیه ذهنی و کاهش استرس:
دفتر برنامه ریزی نوعی تخلیه ذهنی از مغز به کاغذ هست که باعث جلوگیری از آشفتگی ذهنی میشه و آرامش و نظم ذهنی به آدم میده که این خودش باعث کاهش استرس هم میشه.
دفتر برنامه ریزی، عامل رقابت و افزایش ساعات مطالعه:
با پر کردن دفتر برنامه ریزی میتونید بفهمید هر هفته آیا ساعات مطالعتون داره بیشتر میشه یا نه که اگه کمه بیشترش کنید. یجور ایجاد حس رقابت با خودتون واسه افزایش ساعات مطالعه هفتگیه.
تعادل تستی-تشریح و تعادل اختصاصی-عمومی فقط با دفتر برنامه ریزی:
واسه تعیین تعادل بین ساعت مطالعه تستی و تشریحی هفتگی و ساعت مطالعه دروس عمومی و تخصصی هفتگی پر کردن دفتر برنامه ریزی واجبه. حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد ساعت مطالعه هفتگی باید دروس اختصاصی و حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد دروس عمومی باشه. اگه دیدین این هفته درصد مطالعه اختصاصی و عمومی تناسب نداشته برای هفته بعد باید تناسب و تعادل بین ساعات مطالعه عمومی و اختصاصی ایجاد کنیم. تعادل مطالعه تشریحی و تست زدن رو هم اخر هر هفته باید یادداشت کنید تا اگه تعادل نداشت از هفته بعد مراقب باشید و در برنامه ریزی بهش توجه کنید.
دفتر برنامه ریزی، تنظیم کننده ساعات مطالعه و سایر امور زندگی:
واسه اینکه بفهمید در هفته چند ساعت ورزش می کنید، تلویزیون می بینید، چقد می خوابید و فوق برنامه دارید باید دفتر برنامه ریزی رو پر کنید. ممکنه ساعات بیخودی زیادی رو تلویزیون تماشا می کنید که اگه یادداشت نکنید متوجهش نیستید اما با یادداشت کردن اخر هفته میبینید ۱۰ ساعت این هفته تلویزیون دیدید که این همه ساعت میتونست تبدیل به مطالعه مفید و نهایتا رتبه بهتر کنکور و قبولی شما در رشته و دانشگاه بهتر بشه. پس از هفته بعد ساعت تماشای تلویزیون رو کم می کنید.
شاید آخر سال که کنکور دادید ولی دفتر برنامه ریزی رو پر نکردید ندونید که هفته ای ۱۰ ساعت تلویزیون میشه حدود ۵۲۰ ساعت تلویزیون تماشا کردن، یعنی ۳ هفته مدام شبانروز، که اگه این ۵۲۰ ساعت رو به جای تماشای سریال های بی فایده صرف درس خوندن میکردید رتبه خوبی میاوردید و مجبور نبودید الان رشته ای که دوست ندارید رو انتخاب کنید یا مجبور نبودید یک سال دیگه از عمرتون رو بشینید دوباره برای کنکور بخونید. مزیت دفتر برنامه ریزی این هست که ساعت تماشای تلویزیون و خیلی کارهای جانبی دیگه رو وقتی داخلش یادداشت کنید می فهمید که چقدر دارید وقت تلف می کنید و از هفته بعد تصمیم می گیرید بیشتر از وقتتون استفاده مفید کنید.
حالا که متوجه شدین دفتر برتامه ریزی چقدر در پیشرفت تحصیلی شما تاثیر داره، نکاتی که در استفاده از این دفتر لازمه رعایت کنید رو هم میگیم خدممتون:
میانگین ساعت مطالعه هفتگی تان را اندازه گیری کنید:
دفتر برنامه ریزی هر موسسه ویژگی ها و ظاهر خاصی داره اما خیلی با هم فرق ندارن. بهتره از یک دفتر برنامه ریزی آماده استفاده کنید که جای خالی برای ساعت مطالعه تستی و تشریحی هر درس، نمودار درصد مطالعه تستی و تشریحی، درصد مطالعه عمومی و اختصاصی، ساعات فوق برنامه، ساعت خواب، جدول تصمیمات کوتاه مدت و … رو داشته باشه که دیگه شما نیازی به طراحی دستی این موارد نداشته باشید و فقط داخلش بنویسید.
حداقل دو هفته ساعت مطالعتون رو اندازه گیری کنید و داخل دفتر برنامه ریزی بنویسید. اگه هفته گذشته ۲۵ ساعت درس خوندید یکدفعه احساساتی نشین و تصمیم نگیرید که هفته بعد ۶۰ ساعت درس بخونید! اینجور تصمیمات در اکثر مواقع عملی نمیشه. هر هفته کمی به ساعت مطالعه اضافه کنید اما یکدفعه تصمیم نگیرید که ساعت مطالعه هفته بعد رو دو سه برابر کنید.
بلافاصله پس از مطالعه هر درس ساعت مطالعه آن را یادداشت کنید:
اگه هر درسی که میخونید بلافاصله بعدش که تموم شد داخل دفتر برنامه ریزی یادداشت کنید که چقدر خوندید بهتره تا اینکه آخر شب یک جا همه رو وارد کنید چون ممکنه فراموش کنید دقیقا هر درس رو چند ساعت خوندید. وقتی بدونید و یادداشت کنید هر روز چند ساعت درس میخونید بهتر میتونید برا هفته های بعدی برنامه ریزی کنید. کسی که ساعات مطالعش رو یادداشت نکنه نمیدونه در هفته چقد درس خونده و معمولا فکر میکنه زیاد خونده! وقتی دفتر برنامه ریزی رو پر کنید واسه بعدا مکتوب دارید که این مبحث از فلان درس چقدر زمان میبره که بخونیدش. دانستن این مطلب شب امتحان و موقع مرور و دوران جمع بندی خیلی به دردتون میخوره.
تعادل مطالعه دروس اختصاصی و عمومی را چک کنید:
هر هفته ۶۰ تا ۶۵ درصد کل ساعت مطالعه شما باید مختص دروس اختصاصی و حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد ساعت مطالعه هفتگی مربوط به دروس عمومی باشه. در آخر هر هفته این تعادل رو چک کنید و برای هفته بعد طوری برنامه ریزی کنید که این تعادل ساعت مطالعه رعایت شده باشه. بین دروس اختصاصی هم ساعت مطالعه هر درس رو به نسب ضریب اون درس تقسیم کنید مثلا در رشته تجربی حدود ۲۵ درصد ساعت مطالعه باید زیست شناسی، ۲۰ درصد شیمی، ۱۲ درصد ریاضی، ۱۲ درصد فیزیک و حدود ۶ درصد هم زمین شناسی باشه.
حجم کار رو دقیقا ریز به ریز مشخص کنید:
اگه دانش آموز رشته تجربی هستید و قراره این هفته ۵۰ ساعت مطالعه کنید و ۱۲ درصد این ساعت مطالعه یعنی ۶ ساعت در این هفته ریاضی بخونید بین حجم مباحثی که برای آزمون آزمایشی بعدی مشخص شده ۶ ساعت رو تقسیم کنید. مثلا قراره از دنباله های حسابی و هندسی سوال در آزمون بعدی سوال بیاد. ۳ ساعت رو اختصاص بدین به آموزش و تست دنباله حسابی و ۳ ساعت هم برای دنباله هندسی. بعد هر کدوم از این دوتا ۳ ساعت رو بین مطالعه اولیه و حل تمرینات کتاب و حل تست تقسیم کنید مثلا ۱ ساعت برای آموزش از روی جزوه و کتاب واسه دنباله حسابی اختصاصی بدید و ۲ ساعت بعدش تست دنباله حسابی کار کنید. میتونید این ۲ ساعت تست رو در روز روز جداگانه از هفته کار کنید.
یک نیمروز هفته رو برای استراحت جدا بگذارید:
در هفته یک نصف روز رو استراحت کنید و درس نخونید یا کاری غیر از درس خوندن که دوست دارید انجام بدید و البته در دفتر برنامه ریزی هم یادداشت و مشخصش کنید. در عوض سایر روزهای هفته و اون یکی نیمروزِ همین روز با تمرکز کامل درس بخونید و مواردی که باید در دفتر برنامه ریزی براش یادداشت بشه رو لحاظ کنید.
علاوه بر این، در طول روز بین مطالعه درس های مختلف هم باید حتما استراحت های کوتاهی داشته باشید تا بازده مطالعاتی شما کاهش پیدا نکنه.
برای ثبت نام مشاوره تحصیلی کنکور کلیک کنید
مشاور (رتبه برتر) | توضیحات |
---|---|
غزل حسین پور مشاور تجربی مشاهده اطلاعات |
|
عطیه اسدی مشاور رشته انسانی مشاهده اطلاعات |
راههای رزرو مشاوره و برنامهریزی درسی بلندمدت:
📩 روش اول: شما میتوانید یک پیامک حاوی «نام و نام خانوادگی خودتان + رشته و پایه تحصیلی + نام مشاور مورد نظرتان + تعداد ماههای مورد نظرتان برای دریافت برنامه ریزی و مشاوره» را در قالب یک SMS به شماره پیامک پشتیبانی ۰۹۹۰۹۳۸۰۹۴۵ ارسال کنید تا پس از هماهنگی با مشاور مورد نظر، ایشان در کوتاه ترین زمان ایشان با شما تماس بگیرند و شرایط و خدمات و هزینه ماهانه برنامه ریزی و مشاوره را برای شما توضیح دهند.
📱 روش دوم: علاوه بر روش فوق، در صورت تمایل جهت ارتباط با رتبه های برتر کنکور (اعضای گروه آموزشی مشاوران ۱۰۰) میتوانید درخواست خود را در زمینه برنامهریزی درسی و مشاوره ماهانه یا سالانه در یکی از پیامرسانها (تلگرام، روبیکا، ایتا، شاد، سروش، بله، گپ، آی گپ، واتساپ) به آیدی moshaverane100@ یا به شماره موبایل ۰۹۹۰۹۳۸۰۹۴۵ ارسال کنید و در صورت تمایل نام مشاور مورد نظر خود را نیز ذکر کنید تا توضیحات لازم خدمت شما ارائه شود. ما کمترین قیمت مشاوره کنکور و معتبرترین مشاور کنکور در هر رشته را به شما معرفی خواهیم کرد.
لطفا بهترین دفترهای برنامه ریزی رو نام ببرید و روش خریدشون هم بنویسید. مثلا ادرس سایت یا لینک خرید اینترنتی
اختلاف خیلی زیادی بین دفتر برنامه ریزی موسسات نیست اما پیشنهاد ما دفتر برنامه ریزی قلم چی هست که میتونید از نمایندگی کانون فرهنگی آموزش در شهر خودتون و یا از سایت kanoonbook تهیه کنید.
من دفتر برنامه ریزی قلم چی رو دارم مال پارسال بوده اما پر نکردم امسال عوض شده؟ باید جدید بخرم؟
سلام از همون دفتر برنامه ریزی پارسال میتونید استفاده کنید